En aktiv hverdag er bedre for miljøet

Klimakampen er for alvor skudt i gang, og de fleste af os er begyndt at overveje, hvordan vi selv kan bidrage. Selvfølgelig har staten og de store firmaer en stor del af ansvaret for at reducere CO2 udslip og plastikforbrug, og på anden vis lede den grønne omstilling. Men, vi som almindelige borgere skal også hjælpe hjemmefra, og det gør vi bedst med en omlægning af vores vaner. Læs her, hvordan en aktiv hverdag er bedre både for dig og for miljøet.

Hvad er det, der er problemet?

En af de største udfordringer vi står overfor er den globale opvarmning, forårsaget af vores uendeligt høje CO2-udslip. Næsten alt hvad vi foretager os i vores moderne verden kræver strøm, og en stor del af vores strøm produceres ved afbrænding af fossile brændstoffer. Afbrændingen producerer store mængder CO2, og der har vi synderen. Men hvad kan du gøre anderledes i din hverdag, for at afhjælpe problemet?

Det umiddelbare svar er stop med selv at afbrænde fossile brændstoffer. Det vil sige, køb en god cykel og lad bilen stå, når du ikke skal så langt. Det er sundere både for dig selv og for miljøet. Ligeledes kan du overveje næste gang du skal på ferie, om det er nødvendigt at flyve. Flytraffik er en kæmpe synder, når det kommer til CO2-udslip, og vores forkælede rejsevaner støtter hele affæren.  

Vores dårlige vaner hjælper ikke

Men det er meget mere end bare det. Selv hvis vi ikke selv kører bil eller flyver på ferie, så hjælper vi stadig aktivt til med forbrændingen, når vi glemmer at tænke over vores andre vaner. Vi bruger strøm hele tiden, og det koster mere end vi tror.

Den helt store synder er internettet. Ti procent af Jordens samlede elektricitetsforbrug stammer fra internetaktivitet. Det går til de enorme datacentre rundt om i verden, der blandt andet håndterer de film og serier, vi sidder og hygger med på sofaen. To timers streaming hver dag, uanset om det er på fjernsynet, computeren eller mobilen, svarer til at køre tusind kilometer i en ny bil. Det er ikke så lidt, og rigtig mange af os bruger mere end 2 timer om dagen foran skærmen. Tag chancen og prøv nye aktiviteter. Der findes masser af muligheder, hold og grupper, der hjælper med at fastholde vanerne, f.eks. europeancross.dk eller dine lokale sportsklubber.

En aktiv hverdag er sundt for os og for miljøet.

Det kræver vilje at omlægge sine vaner. Heldigvis ved vi godt, at det ville være sundere for os, at løbe en tur. Mange vil gerne have en mere aktiv hverdag, vi mangler bare sparket, og klimakrisen er klar til at give et ordentlig skub.

Når du kommer hjem efter en aktiv hverdag, så drop ideen om at flade ud foran fjernsynet. Læs den bog, der har stået og samlet støv så længe. Eksperimentér i køkkenet eller find nye spændende ting at eksperimentere med i soveværelset, for eksempel på purepleasure.  Det behøver så absolut ikke være kedeligt at være god for miljøet og for dig selv.