De mest miljøvenlige på markedet

Der kan dog godt være indholdsstoffer i svanemærkede produkter, som kan være årsag til allergi, f.eks. parfumestoffer.

Valg af produkter I denne folder har vi lavet produktvurderinger af produkter, der er specielt rettet mod gravide eller nybagte mødre. Ud over dette har vi medtaget bodylotions og solcremer, som er de kosmetiske produkter, hvor der er størst potentiale for at optage stofferne, fordi de bruges over et stort areal af kroppen. Undersøgelsen af bodylotions og solcremer dækker ikke alle produkter, men er kun et tilfældigt udpluk af produkter på markedet. Der er i alt undersøgt 63 produkter.

Bodylotion I vores undersøgelse af bodylotions var det mest problematiske stof, vi fandt, butylparaben. Det er problematisk, dels fordi det har høj miljøfarlighed, og dels fordi det i dyreforsøg har vist hormonforstyrrende effekter.

De gode valg* Cosmea Hudlotion (Apoteket) Dr. Hauschka Rosen Body moisturizer (Helsekost) Mini Risk Body Lotion (COOP – tidl. FDB) Plaisir, liposome bodylotion (Matas) Urtekram Chamomile Body Lotion (Helsekost) Weleda Malve Bodylotion (Helsekost) *Bemærk at undersøgelsen kun er lavet af et lille udsnit af markedet, og at der derfor kan være flere gode produkter.

Solbeskyttelse Flere af de kemiske solfiltre, man bruger i solcreme, er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Køb derfor en solcreme, som kun har fysisk solfilter. Solcreme med fysiske solfiltre er typisk fremstillet til børn, men de er også gode til voksne. Fysiske solfiltre: zinkoxid, titaniumdioxid

Kemiske solfiltr

Kemiske solfiltre mistænkt for humonforstyrrende effekter: blandt andre 4-methylbenzylidene camphor, 3-benzylidene camphor, benzophenone-3, ethylhexyl methoxycinnamate.

Det findes dog ikke i diverse vildtkameraer.

Følg i øvrigt de generelle solråd, som kan ses på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk.

De gode valg ACO barn sollotion faktor 16 (Apoteket) Kids Sun Milk SPF 18 (Netto) Aloe Vera Kids Sun Safe Faktor 25 (Matas) Dr. Hauschka Sun Creme til børn LSF 22 (Helsekost) Gry Sollotion faktor 12 og 22 (Fakta) Lavera Baby&Kinder Sonnenmilch LSF 25 (Helsekost) Matas Kids Sollotion faktor 15 (Matas) Matas Baby Sollotion faktor 15 og 25 (Matas) Minirisk Sollotion faktor 6, 12 og 22 (COOP)